Impingementsyndrom

Impingementsyndrom

 

Impingementsyndrom, også kalt, supraspinatus syndrom,

svømmer-skulder eller kaste-skulder. Det er et klinisk

syndrom som oppstår når sener av skuldermusklene

(rotator cuffen) blir irritert og betent i det de passerer

gjennom mellomrompassasjen under skulderbeinet

(acromion). Dette kan resultere i smerter,

nedsatt styrke og bevegelse i skulderen. Muskelsenene

passerer gjennom et smalt mellomrom under

«coracoacromial ligamentet». Båndet den betente senen

på bilder ligger under. Alt som reduserer dette

mellomrommet og resulterer i press på

rotator cuff muskulaturen kan føre til impingement

syndrom. Det kan være alt fra betente sener til kalsifiserte beinstrukturer, fortykkede sener eller slimposer.

 

De vanligste symptomene på impingement syndrom er smerter ved bevegelse, spesielt mellom 60° og 120°, og svakhet og tap av bevegelse i skulderen. Smerten blir ofte forverret ved bruk av armen over hodehøyde, man kan også oppleve nattesmerte, spesielt hvis man ligger på den aktuelle skulderen. Andre symptomer kan være “knirkelyder” fra skulderen ved bevegelse. Smertene kan komme akutt etter et traume eller gradvis på grunn av slitasje eller overbelastning.

 

Diagnosen blir vanligvis satt etter å ha hørt sykehistorien og gjennomgått en grundig undersøkelse av terapeuten.

 

Impingement syndrom behandles vanligvis effektivt med manuell behandling i tillegg til øvelser. Vi ønsker å opprettholde bevegeligheten, samt unngå stivhet i rygg og skuldre. Pasienten bør under behandlingsperioden forsøke å unngå smertefull aktivitet.

 

Terapeutiske injeksjoner av kortison og lokalbedøvelse kan brukes ved vedvarende impingement syndrom. Det totale antallet injeksjoner er vanligvis begrenset til 3 ganger per år på grunn av mulige bivirkninger fra kortison. Forskning har vist at over 90% av tendinopatier (senebetennelser) ikke er betennelse. Dette kan være en mulig årsak til de svake resultatene kortisonbehandling har vist på muskel-skjelett plager, ettersom kortison som regel skal angripe betennelser.

 

Skulle det vise seg at du ikke responderer optimalt på naprapatbehandlingen vil vi henvise deg videre til andre behandlingsalternativer som fysioterapi, kiropraktikk, manuell terapi, osteopati, ortoped, lege eller annen veiledende trening. Det er viktig for oss at du føler du blir tatt på alvor, og får den hjelpen du trenger for å bli bra så effektivt som mulig.