Frossen skulder - Frozen shoulder

Frozen shoulder // Frossen skulder

 

En frozen shoulder, eller frossen skulder som det heter på norsk kan oppstå akutt eller komme snikende over tid. Den kjennetegnes ved at det blir nedsatt bevegelighet når man hever armen rett ut til siden eller rett frem og opp. Tilstanden oppstår som regel kun på en side av gangen, og kommer aldri tilbake i samme skulder. Et vanlig forløp karakteriseres ofte av at skulderen først blir stiv og vond for deretter å stivne helt eller delvis. Det er viktig å få stilt en korrekt diagnose av din lege eller naprapat. For i motsetning til andre skulderlidelser så vil trening gjøre skulderen verre. I en akutt fase kan medikamenter eller kortisonsprøyte virke smertedempende.

 

Frossen skulder kalles også ofte skulderkapsulitt og er en betennelse i leddhinnen som omgir skulderleddet, samt ofte i det omgivende bløtvevet. Leddhinnen klistrer seg etter hvert sammen med leddhodet, og dette resulterer i langvarige smerter og betydelig nedsatt bevegelighet i skulderen.

 

Hos de fleste er årsaken til frossen skulder uforklarlig. Det vil si at plagene har oppstått uten at det har vært skader eller spesielle påkjenninger på forhånd. Denne varianten kalles primær kapsulitt eller idiopatisk variant. Frossen skulder kan også inntre etter en skade, ofte etter et fall rett på skulder eller som konsekvens av et uheldig drag på skulderen. Denne varianten kalles sekundær kapsulitt eller traumatisk variant. Hvor den traumatiske har en bedre prognose. Plagene kan også komme ved mangel på aktivitet i skulderen (diabetes, hjerneslag med lammelse, etter brudd eller ved leddgikt).

 

Vår naprapat behandler muskler i og rundt skulderbuen

samt skulderkapsel svært forsiktig og konservativt for

å øke bevegeligheten og gi smertelindring. Tilstanden

er vanskelig å behandle, men prognosen for pasienter

med frossen skulder er god. 95% av pasientene blir helt

friske, men det kan dessverre ta opp til 1-2 år. Det er

svært viktig å skille frossen skulder fra andre lidelser,

eksempelvis fra nakkelidelser eller betennelsestilstander

i skuldermuskulatur. Skulle det vise seg at du vil

respondere bedre på andre behandlingsmetoder som

fysioterapi, kiropraktikk, manuell terapi, osteopati, svømming eller annen veiledende trening vil vår naprapat henvise deg videre.

 

Det er også noen øvelser du kan gjøre på egenhånd. Gå inn på vår blogg for å lese mer.