Lumbago

Lumbago

Lumbago eller hekseskudd er en diagnose og

samlebetegnelse på uspesifikke korsryggsmerter og

inkluderer mange tilstander som har til felles at de gir

smerter i korsryggen. Lumbago betyr helt enkelt vondt

i ryggen. Det er en smertefull, men som regel helt

ufarlig tilstand. Dette er en av de vanligste årsakene til

at pasienter søker naprapat.

 

Årsakene til akutte ryggsmerter er mange og

sammensatte. Derfor må forebygging og behandling

tilpasses individuelt og sees i et helhetsperspektiv.

 

Vanlige symtomer er at det kan oppstå akutt eller

gradvis, man har smertefull og stiv korsrygg som er

værst på morgenen og ved sitting, man kan ha

"kom-i-gang" smerter etter langvarig ro, det er ofte

bedre å ligge, samt å gå enn å sitte, det kan gi ryggskjevhet for å unngå smerte, ryggen kan "svikte" og man kan ha smerter ned i hofte og bein.

 

Vanligste årsakene til akutt vond rygg er arvelighet, lite fysisk aktivitet, overvekt, plutselige overbelastninger, aktivitet med gjentatt feilbelastning, psykiske belastninger og mistrivsel.

 

I de fleste tilfeller er det vanskelig å si nøyaktig hvor smertene kommer fra. Det er flere strukturer i og rundt den lavere delen av ryggsøylen som kan gi opphav til smerte. Lumbago skilles fra isjias ved at lumbago er lokalisert smerte i korsryggen, mens isjias er smerter som stråler fra ryggen og nedover i ene benet. Akutt lumbago kan i visse tilfellet forverres til isjias eller utvikle seg til en kronisk tilstand.

 

Lumbago er en akutt innsettende smertetilstand som ofte blir bra av seg selv innen få dager. Likevel kan den i sjeldnere tilfeller ha flere ukers varighet. Behandling hos naprapat vil uansett kunne hjelpe på plagene, og forkorte antallet dager med smerte.

 

I korsryggen er det flere muskler som kan være årsak til smerte, særlig ved inaktivitet og over- eller feilbelastning. Ryggsøylen i korsryggen er ofte utsatt for holdningsfeil og skjevheter. Dette kan gi overbelastning av muskulaturen langs ryggraden. Slitasjeforandringer i mellomvirvelskiver gir ofte smerter. Dette kan sees på røntgenbilder som reduserte skivehøyder og som forkalkninger langs kanten av ryggvirvlene. Ryggsmerter, nedsatt funksjon, svekket muskulatur og/eller svakheter i muskelsamspillet i hofte/rygg er veldig vanlig og skyldes ofte inaktivitet.

 

Langs ryggsøylen går det også ligamenter som kan bli betente og forårsake smerte.

 

Overordnet mål for behandling er å oppnå tilstrekkelig smertelindring, slik at pasienten kan gjenoppta normal aktivitet, fordi aktivitet i seg selv er et viktig tiltak for tilhelning. Kortvarig medikamentbehandling eller annen symptomlindrende tiltak som for eksempel manipulasjon kan være nødvendig. Prognosen er god ved akutte korsryggsmerter, men symptomlindrende tiltak kan være nødvendig, selv om ingen spesifikke behandlingstiltak har dokumentert stor effekt på gruppenivå.

 

Tidligere var det vanlig å anbefale hvile for ryggsmerter, men det er nå blitt vanligere å anbefale aktivitet og trening. Slyngetrening og slyngebehandling har vist seg å ha gode resultater for mange med ryggproblemer. Målet med slyngebehandling er å aktivere svekket/inaktiv muskulatur, gjenopprette normalt muskelsamspill og derved avlaste overbelastet muskulatur. I mange tilfeller vil dette føre til umiddelbar smertelette og forbedret funksjon.

 

Dette kan du selv gjøre:

Finn en så smertefri stilling som mulig slik at klarer å slappe av. Start med forsiktige bevegelser med denne stillingen som utgangspunkt. Begynne å gå så snart du klarer det.

Konsentrer deg om å slappe av slik at du beveger deg så uanstrengt og naturlig som mulig selv om det gjør vondt. Si til deg selv at det går over.

Veksle mellom bevegelse og avlastning i smertefrie stillinger. Slik klarer du totalt å bevege deg mer uten å overdrive. Gå heller mange korte turer enn en lang.

Undersøkelser viser at jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og opptar normal aktivitet, desto raskere blir du smertefri.

 

Skulle vår naprapat mene at du har bedre effekt av annen type behandling, eller god hjelp av kombinasjonsbehandling vil terapeuten henvise deg videre. Til eksempelvis fysioterapeut, kiriopraktor, manuell terapeut eller evt. lege/ortoped.