Bekkenlåsning // løsning

Bekkenlåsning // Bekkenløsning

 

Mange lurer på om behandling er riktig for en gravid

med bekkensmerter, når bekkenet allerede er løst. Her

er det viktig å se på hva den virkelige årsaken til hva

smerten er. Har man vondt på grunn av bekkenlåsning

eller bekkenløsning?

 

Bekkenlåsning gir i større grad smerter i korsryggen og

ned i setet/lysken. En bekkenlåsning er en låsning /

nedsatt bevegelighet i leddet ned mot bekkenet som

også kan også gi plager videre opp i korsryggen. Svært

ofte forsterket av spenninger i msukler og ledd i rygg og

hofter.

 

Bekkenløsning sitter smertene som oftest mer over symfysen/skambenet og nedover på innsiden av lårene. Bekkenløsningen er i stor grad hormonelt betinget og gjør at brusken mellom bekkenbenene foran i symfysen løser seg opp slik at man får smerter når det ved bevegelse er en ustabilitet der.

 

Søvnproblem er ofte vanlig ved begge tilstander, fordi det er vanskelig å finne en god sovestilling og vondt å snu på seg iløpet av natta.

De fleste som har bekkeløsning eller bekkenlåsning kan få hjelp hos vår naprapat. Vår behandling er forsiktig og tilpasset hver enkelt.

Tiden etter fødselen er også en viktig tid å ta vare på ryggen. Bekkenet har da vært igjennom en stor belastning under fødselen, og snart må man begynne med mye nytt som sliter på ryggen: Amming, løfting, lite soving.

 

Mange kvinner opplever sitt første møte med ryggsmerter når de er gravide. Få ganger i livet skjer det større forandringer i kroppen på kort tid, enn under et svangerskap. Den raskt voksende magen, ny hormon balanse i kroppen, forandring i fysisk aktivitet, og for mange økt stress og usikkerhet, påvirker ryggsøylen enormt.

 

Astrid er naprapat ved Kvil Naprapati og har gått utdannelse hos Ute Imhof (barnas fysioterapeut) for behandling av spedbarn og barn fra 0-7 år. Det er viktig med et godt grunnlag allerede under graviditeten. Hun har også tatt utdannelse i MammaMage med stor fokus på riktig trening under og etter graviditet. Les mer om dette her.

 

Alle gravide får bekkenløsning. Alle kvinner skal ha bekkenløsning, og det i seg selv er ikke vondt. En av funksjonen til de nye hormonene (Relaxin) som produseres av kroppen under graviditeten, påvirker leddbåndene slik at bevegelsen i alle bekkenleddene øker. Dette er for å gjøre det mulig for bekkenet å utvide seg under fødselen og for å gi plass til barnet som skal passere bekkenringen under fødselen.

En bekkenløsning trenger altså ikke å gjøre vondt. Det er først når leddet blir irritert og betent at smertene kommer.

 

Bekkenet er en ring som består av tre bevegelige ledd, pluss halebenet, og fungerer som grunnmuren til resten av ryggsøylen. Når leddbåndene rundt bekkenleddene blir løsere under svangerskapet, skal det mindre til at leddet blir irritert og vondt. Noen ganger beveger det seg for mye. Andre ganger kan leddet kile seg fast, og beveger seg mindre enn det pleier å gjøre. Det er dette vi kaller en låsning.

Feilfunksjonen i bekkenet fører ofte til sekundære plager i form av stram muskulatur, låsninger og smerter i andre deler av ryggen. I noen tilfeller kan det også gi strålende smerter ned i bena og lysken. Mange opplever smerter når de går, og kan minne om en vanlig bekkenløsning.

 

Naprapaten undersøker bevegelsen eller funksjonen i bekkenet og i ryggen. Når et ledd er låst, irriteres nervene og vevet i området kan gi smerter. Behandlingen består i minske irritasjonen rundt leddet og i bløtvevet. Behandlingen er ikke smertefull, og man vil ofte merke betydlig lettelse etter behandling.

 

Det er mye man kan gjøre selv om man får diagnosen bekkenløsning. Trening, veiledning og behandling hos naprapat evt i kombinasjon med fysioterapeut, kan redusere mye av smertene, og gi deg en bedre livskvalitet i svangerskapet.

 

- Oppsøk hjelp tidlig. Riktige råd og veiledning kan gjøre hele forskjellen.

- Det er viktig at du beveger deg. Finn aktiviteter som ikke er vonde. Lytt til kroppen din.

- Yoga for gravide og bassengtrening, og til og med sykling, fungerer for mange.

- Du trenger ikke å gå med små skritt, gå med den skrittlengden du føler er komfortabel.

- Få en holdnings og gangveiledning hos en kyndig naprapat, og få undersøkt bekkenet.

- Alt for mange har både bekkenløsning og bekkenlåsning samtidig, og små justeringer kan øke livskvaliteten betraktelig.

- De fleste blir mye bedre etter fødselen. Dersom du har bekkensmerter etter fødselen er det fremdeles mye du kan gjøre mht til trening og behandling.