Overtråkk

Overtråkk

 

Overtråkk av ankelen er en av de vanligste formene for idrettsskader. Rundt 40% av alle skader i fotball, håndball og basketball er skader på leddbåndene rundt ankelen. Mange velger behandling av naprapat, kiropraktor, fysioterapeut eller lege for en rask retur til idrettsbanen.

 

Det er avgjørende for naprapaten å fastslå om det har forekommet skade på leddbånd eller om smertene skyldes beinbrudd. Dette gjøres ved å kjenne på de forskjellige strukturene i ankelen og gjennom forskjellige tester som naprapaten vil gjøre for å måle stabiliteten av leddbåndene. I begge tilfeller er det ofte store smerter og betydelig blodansamling og den fysiske undersøkelsen må ofte supplementeres med røntgenundersøkelse for og sikkert kunne utelukke brudd.

 

Første del av behandling av en ankelskade er rettet mot å begrense mengden av hevelse og blødning. Dette er helt avgjørende for å kunne kutte ned på restitusjonstiden. I denne delen av behandlingen benyttes PRICE prinsippet.

 

P - Protection: Beskytte ankelen for å unngå forverring av skaden

R- Rest: Avlastning av ankelen

I- Ice: Nedkjøling av skadestedet fører til at blodårene trekker seg sammen og hevelse begrenses

C- Compression: Trykkbandasje som strammer rundt ankelen og reduserer hevelse. Kanskje det viktigste tiltaket å gjøre akutt!

E- Elevation: Plasser beinet over hjertehøyde for å redusere blodansamling i ankelen.

 

Neste del av behandlingen av ankelskader er gjenopptrening. Dette bør startet allerede etter 2-3 dager. Det er svært viktig at vevet i ankelen stimuleres med trening for å unngå nye overtråkk. Naprapaten din vil hjelpe deg med å finne passende øvelser.

 

Etter 12-14 dager når smertene har gått tilbake og bevegelsen har økt er pasienten klar for balansetrening for å gjenopprette leddsansen. Dette er like viktig som styrketreningen. Leddbåndene inneholder reseptorer som gir informasjon om leddets stilling. Nedsatt leddsans fører til redusert evne til å oppfatte at ankelen er i en forkjær stilling som kan føre til nye overtråkk. Det er i denne delen av rehabiliteringen det slurves mest, noe som kan lede til nye overtråkk eller lengre skadefravær enn nødvendig.